Avajaispuhe Kodin talouspiirin perustamistilaisuudessa 24.3.2007

Talous ja Piiri 24.3.2007

Arvoisat talouspiiriläiset!

Talous-sanan etymologia pohjautuu nähdäkseni sanaan talo. Kuten hyvin tiedämme, vanha sanonta kuuluu, että talo ei pitämättä pysy. Ennen vanhaan talo oli suoja, yhteisön turva ulkomaailmaa vastaan. Sen pitäminen merkitsi sama kuin hengissä pysyminen. Kuten hoitamaton talo rapistuu, myös hoitamaton talous on kestämättömällä pohjalla. Talous, olipa se sitten kansantaloutta tai kotitaloutta, on siksi useimmiten mielissämme. Kansantalouden toimivuus tai toimimattomuus vaikuttaa kaikkien elämään, halusimmepa tai emme. Kotitalouden toimimattomuus tuottaa monenlaista pulmaa. Luotonsaannin helpottuminen, holtiton rahankäyttö ja suunnittelun puute uhkaa yhä useampien kotitalouksien tulevaisuutta. Elintason keinotekoisen osoittamisen toivossa toiset meistä kiirehtivät hankkimaan viimeisimpien villityksien mukaiset tuotteet kalleimmalla mahdollisella hinnalla. Toiset taas kiiruhtavat rahan säästön toivossa tarjouksien perässä. Näidenkin kahden mallin välillä vallitsee epätasapaino. Useimmiten, monet meistä elävät kovin tuhlaavaisesti ja luottavat siihen, että huominen tuo tullessaan lisää edellispäivän kulutettujen varain tilalle.

Ne quid nimis, – ei mitään liiaksi, sanoivat roomalaiset. Kohtuus kaikessa: taloudellisella tavalla eläminen on kuitenkin aina, viime kädessä kannattavinta. Kaikki arkinen toimintamme kulminoituu rahan käyttöön, alati jatkuvan kehityksen ohella tarvitsemme edelleen alkeellisia vaihtovälineitä joiden arvo on toisille toinen kuin toisille.

Niissäkin talouksissa, joissa elintaso on jotakuinkin kohdallaan eikä vakavia heilahduksia suuntaan tai toiseen tapahdu kovin usein, saattaa kuitenkin vallita epätasapaino esimerkiksi ruokataloudessa. Kilautellaan ajoneuvolla noudettua pikaruokaa, vaikka monin verroin maukkaampaa arkiruokaa voisi valmistaa lähempää noudetuista raaka-aineista edullisemmin ja helpommin. Vaatehuolto, yleinen siisteys, ruokailu, jokapäiväinen leipä; kohtaamme kaikki arkielämän haasteet yhä uudelleen.

Talouspiirin toiminnasta

Bis dat, qui cito dat, sanoivat roomalaiset myös. Kahdesti antaa, se joka heti antaa. Heti annettu apu on paljon hyödyllisempi kuin sellainen apu, joka annetaan vasta kun tarve on jo haipunut.

Talouspiiri on perustettu voittamaan arkielämän haasteita. Talouspiirin nimessä yhdistyvät talo- ja piiri-sanat, muistuttaen meitä entisajan kyläyhteisöstä, jossa talot olivat piirissä sulkien sisäänsä yhteisön jäsenet turvaan, tilaan, jossa myös arkielämän ylläpitoon liittyvä tieto välittyi tehokkaasti. Niin myös talouspiiri on yhteisö, joka tuottaa hyödyllistä tietoa ja jakaa sitä. Nykypäivän teknologia lisäksi mahdollistaa tiedon nopean disseminaation. Talouspiirin blogi tulee olemaan osa nopeaa tiedonsiirtoa. Se kerää yhteen arvokkaan informaation. siten tiedot ovat tehokkaasti käytettävissä juuri silloin kun niitä tarvitsemme. Kun nälkäiset odottavat ja kattila on vielä liedellä, tai kun juhlat alkavat tunnin kuluttua ja jälkiruoka on edelleen suunnittelematta, tai kun anoppi on tulossa kylään ja tämän lahjoittamalle pöytäliinalle kaatuu lasillinen punaviiniä. Ehkäpä Talouspiirin toiminnan myötä joku keksii hyödyllisen sukkahousuvinkin, ehkäpä jollekin pinaattikeiton tuunaaminen on mieluisaa. Entäpä miten ompelemme irronneet napit, entä kuinka siivota vaivattomasti; miten ikkunat kannattaa pestä? Onko auton öljynvaihto asiaa tuntemattomalle mahdoton tehtävä? Kannattaako kahvi keittää pannussa vai keittimessä? Voiko ananasta ja turnipsia käyttää samassa jälkiruoassa? Millä bussilla kannattaa ajaa Iivisniemeen? Miten kukat ja mehiläiset lisääntyvät? Montako munaa on tiussa? Mistä saa parhaat kännit? Voiko villasukkia ja kintaita kuivattaa mikroaaltouunissa? Poistaako tilkka etikkaa vesilasissa jääkaapista pahan hajun? Miksi joidenkin onnistuu vaalia viherkasvejaan ja saada ne kukoistamaan, kun taas toisille kaktuksenkin elättäminen on haasteellista? Säilyykö avattu viini pullossa? Miten television kaukosäätimestä voi valmistaa tainnutuspistoolin? Voiko ihomadoilla onkia nahkiaisia? Mihin avaruus päättyy? Kuka kertoisi minulle? Kuka mitä häh?

Talouspiiri ei aseta toiminnassaan rajoitteita. Ei tiedolle, kekseliäisyydelle, osaamiselle. Päinvastoin, Talouspiirin toiminnan tarkoituksena on jakaa kaikkea hyödyllistä koti- ja arkitaloustietoutta jäsenistönsä keskeen, tapaamisissa ja verkossa. Sen tarkoitus on luoda sellaisia aineettomia edellytyksiä, joiden avulla jokainen sen jäsen kykenee mahdollisimman tehokkaasti hyödyntämään ehkä vaatimattomiakin taloudellisia resurssejaan ja kohentamaan sitä kautta elämäänsä vaivattomammin. Talouspiiri, nimensä mukaisesti, tulee nyt ja jatkossa tukemaan toiminnallisia pyrkimyksiä, joiden omaksumisen myötä sen alati kasvava jäsenistö oppii elämään taloudellisesti, jolloin monenlaiset talouden pitoon liittyvät ongelmat ratkennevat entistäkin jouhevammin ja jolloin sen jäsenet voivat keskittyä huomattavasti mieluisampien elämän eri alojen tuottamien asioiden nauttimiseen.

Huoleton suhtautuminen ruokatalouteen ei ole hyvästä. Muistamme Vänrikki Stoolin Sandelsin, joka

”Partalassa istuvi vaan, suurustaan huoleti syö. Nyt käydään Virralla taistelemaan, heti kello kun yksi lyö. Olen tänne teitä ma käskettänyt – hyvä, Pastori, lohtapa nyt.”

Tänään, Talouspiirin perustamiskokouksessa, tutkailemme taloudellista ruoanvalmistusta. Einekset ovat haasteellinen kohde ns. thyyningille, sillä ne eivät itsessään ole kovin taloudellisia, mutta toisaalta lienee hyväksyttävä, että kiireinen elämänrytmi asettaa ruokailun helppoudelle omat vaatimuksensa, joista tinkiminen johtaa pahimmillaan lisääntyneeseen kiireeseen ja lopulta ankaraan nälkään. Eineksistä voimme kuitenkin valmistaa monenmoista kelvollista ravintoa, kunhan niitä ensin käsitellään asianmukaisella tavalla ja kunhan niihin kenties lisätään muita kotoa yleensä löytyviä lisämakuja.

Arvoisat talouspiiriläiset!

Talous, olipa se sitten kansantaloutta tai kotitaloutta, on useimmiten mielissämme. Näillä sanoilla haluan toivottaa kaikki Talouspiiriläiset tähän perustamistilaisuuteen, tuottakoot Talouspiirin kokoukset hyötyä, iloa ja mielihyvää mainioiden yhteisten hetkien muodossa.

2 responses to “Avajaispuhe Kodin talouspiirin perustamistilaisuudessa 24.3.2007

  1. Talouspiiri saisi kyllä tarjota jäsenilleen välineitä myös henkilökohtaisen rahatalouden hallintaan!

  2. Talousmies

    Rahatalousasioita voidaan varmasti käsitellä jatkossa!

Jätä kommentti